zondag 7 december 2008

7e week Nieuw Zeeland (1-7 dec.)

Maandag 1 december arriveren we vroeg in de middag in de stad Kaikoura, die aan de oostkust in het noorden van het Zuidereiland ligt.


Eerst gaan we een wandeling maken langs de kust van het bijbehorende schiereiland. We komen hierbij veel verschillende kustvormen tegen.


Er broeden zeemeeuwen en omdat ik op een gegeven moment te dicht bij een stel pasgeboren kuikens kom, word ik door vader zeemeeuw met een lading poep overgoten!


Voor de namiddag hebben we een Whale Watch Cruise geboekt, maar door de ruwe zee gaat deze boottocht niet door. In plaats daarvan gaan we aan de andere kant van Kaikoura de kust bekijken. Deze kust ziet er heel anders uit. Veel uit lagen opgebouwde gesteente, waar we weer een aantal zeehonden zien rusten.


Dinsdag is onze laatste dag op het Zuidereiland. Bij vertrek uit Kaikoura hangt er een dichte mist, zodat we nauwelijks de zee kunnen zien. In Picton is het opgeklaard. We rijden nog een stukje langs de kust. Bij een Pa zien we onze veerboot uit Wellington al aankomen.


Pa's kom je veel tegen in Nieuw Zeeland. Het zijn heilige plaatsen voor de Maori's. Vaak staat er een beeld of een ontmoetingshuis bij.


In Wellington aangekomen, blijkt de deur van het vrachtruim, waarin onze koffers zijn opgeslagen, vast te zitten. Na twee uur wachten, besluiten we op aanraden van een medewerker eerst maar een hapje te gaan eten. Net op tijd komen we terug, want onze koffers liggen al in een vrachtauto om elders in de stad gedumpt te worden. Hier maken we kennis met het zeer slechte management van de Interislander Ferry.

Woensdag is Napier aan de oostkust van het Noordereiland onze eindbestemming. Onderweg komen we langs het plaatsje Onga Onga, waar je nog huizen ziet staan uit het einde van de 19e eeuw, toen de eerste kolonisten hier kwamen.


Veel oude houten kerkjes kom je in Nieuw Zeeland wel vaker tegen.


Bij een plaatselijke kunstenaar bekijkt Iene een vitrine met aparte vogelhuisjes.


Even ten zuiden van Havelock North hebben we boven op de Te Mata Peak een prachtig uitzicht over de omgeving: Hawke Bay en de Tukituki River.


Ook kun je ver het binnenland inkijken, maar dat is sterk afhankelijk van de stand van de zon.


Napier is een mooie stad, die opvalt door veel gebouwen in Art Deco stijl.


Langs de boulevard ( Marine Parade ) staan reusachtige Norfolk dennen.
De sfeer doet ouderwets Engels aan.


Donderdag gaan we verder langs de oostkust naar Gisborne. Onderweg maken we een omweg naar Te Urewera National Park en Lake Waikaramoana. Hier komen niet veel toeristen.


Onze eerste wandeling is een behoorlijke klim naar Lou's Lookout, waar je een mooi uitzicht hebt.


Daarna lopen we door de bossen langs een aantal watervallen, waarvan de Papakorito Falls de allermooiste zijn.


Het eindpunt van onze laatste wandeling is een meertje met bijzondere steenformaties.


Daarna rijden we over de Tiniroto road door het binnenland naar Gisborne. Een rustige route, die door volkomen ongerepte, groene landschappen voert.


Vrijdag zouden we langs de oostkust via Cape East naar Opotoki rijden, maar na enig rekenwerk blijkt, dat we hier geen tijd voor hebben. Nu gaan we binnendoor via Opotoki naar het schiereiland Coromandel. In Gisborne is James Cook voor het eerst aan land gegaan. Vlakbij het water staat een standbeeld van hem.


Er woont een vrij grote Maori gemeenschap langs de oostkust. Het meetinghouse Te Poho-O-Rawiri in Gisborne, is een van de grootste in Nieuw Zeeland.


Bij de kustplaats Whakatane rijden we naar Kohi Point, de oudste "Pa site" van Nieuw Zeeland. Hier heb je o.a. een prachtig uitzicht over Ohope en Okiwa Harbour.


Zaterdag gaan we verder langs de oostkust van het schiereiland Coromandel. Bij het plaatsje Tairua klimmen we naar de top van Paku ( een oude Pa site ), waar je uitzicht hebt op Pauami en Tairua Harbour. Dit punt is werkelijk grandioos !


Slechts via een smalle vaargeul kun je in deze Tairua Harbour met boten varen.


Bij het plaatsje Hahei maken we een wandeling langs de kust, die hier voornamelijk uit krijtgesteente bestaat.


Uiteindelijk komen we bij Cathedral Cove (een arch), waar je bij eb onderdoor kan lopen.


Verderop bij Ferry Landing heb je een uitzicht op Lonely Bay (onder) en Cooks Bay (boven).


Vandaag overnachten we in Coromandel, dat aan de westkust van het schiereiland ligt. Een Engels plattelands stadje met kleurrijke rozentuinen en witte huizen. Het lijkt wel een decor.


Zondag 7 december gaan we terug naar Auckland, waar we onze reis door Nieuw Zeeland begonnen zijn. Alleen is het weer nu een stuk aangenamer. De zon schijnt; het is 28 graden. Via een aantal mooie baaien rijden we eerst nog noordwaarts naar het plaatsje Colville.


Terug in Coromandel, dat eind 19e eeuw een echte gold rush kende, bezoeken we de Goldmine and Stamper Battery. Hier krijgen we uitleg, hoe vroeger goud uit de rotsen werd gewonnen. Dit is het enige nog werkende exemplaar uit die tijd. D.m.v. een waterrad werd energie opgewekt.


Via het waterrad werden stampers in werking gezet, die het goudhoudende gesteente verpulverden.


Daarna werden de resten fijn gemalen in grote mortieren, waarin op de bodem een hoeveelheid kwik lag. Daarin werden de kleine gouddeeltjes "opgelost" tot een soort amalgaan.


Het kwik werd vervolgens door verhitting gedestilleerd, zodat het goud ( met nog wat zilver ) overbleef. Het rendement van dit proces was toen ongeveer 50%. De rest van het goud ligt nu op de bodem van de harbour ter plaatse !


In de namiddag rijden we naar het zuiden, om uiteindelijk de dag te eindigen in Auckland.

1 opmerking:

Anoniem zei

I like you blog...