dinsdag 7 oktober 2008

1-3 oktober

Woensdagochtend hebben we vlak bij Flagstaff Walnut Canyon bezocht. In de rotsen zijn hier ongeveer 300 "cliff dwellings" te vinden, die in de 12e eeuw door de Sinagua Indianen bewoond zijn geweest. Via een wandeling langs de rotswand hebben we zo'n rotswoning kunnen bekijken.




Daarna zijn we onze weg vervolgd naar Sedona. Het is een groene omgeving met veel rode rotsen. Veel Amerikanen maken hier een dagtocht naar het Slide Rock State Park of het Red Rock State Park. Sedona is daardoor erg toeristisch en erg duur.




Vervolgens zijn we naar Montezuma Castle National Monument gereden. Dit is een redelijk goed bewaarde "cliff dwelling", die in de 12e en 13e eeuw bewoond is geweest door de Sinagua Indianen. Deze rotswoning bestaat uit 5 verdiepingen met 20 ruimtes en ligt ongeveer 30 m boven de bodem van de canyon.


Na de overnachting in Payson zijn we donderdag weer naar het noorden gereden om het Petrified Forest te bekijken. Via een 40 km lange route, waar we ongeveer 4 uur over gedaan hebben, zagen we vele kleurrijke heuvels.



Zoals de naam al aangeeft zijn hier veel versteende boomresten te vinden. Door het absorberen van allerlei mineralen zijn deze boomresten in het Trias ( ongeveer 200 miljoen jaar geleden ) versteend geraakt. De kleur wordt bepaald door het soort mineraal.


Ten noorden van Petrified Forest lag het einddoel van deze dag; Canyon de Chelly bij het plaatsje Chinle.

Vrijdag hebben we bijna de hele dag uitgetrokken voor het bezichtigen van Canyon de Chelly. Minder diep dan de Grand Canyon, maar de bodem is makkelijk bereikbaar en er is veel "groen" te vinden. Eerst hebben we de noordelijke route langs de canyon gereden met veel prachtige uitzichtpunten.

Deze canyon ligt in het reservaat van de Navajo Indianen. Alleen onder begeiding van een Indiaanse gids kun je uitgebreide tochten maken in de canyon. Op de zuidelijke route kun je weer vele "cilff dwellings" zien, die op zeer ontoegangelijke plaatsen in de rotsen zijn te vinden. Dat zal in die tijd vast iets met de veiligheid te maken gehad hebben. Soms zijn ze haast niet te zien, zoals uit onderstaande foto's blijkt.



Gelukkig was het mogelijk om op een plaats in de canyon af te dalen om zo'n ruine te bezoeken.
Hiervoor moest je over een zeer steil pad, dat langs de canyonwand was aangelegd, naar de bodem afdalen. Voor Iene een ware bezoeking vanwege haar hoogtevrees, maar het is haar toch gelukt. Soms met de handen voor de ogen!




Het doel was om op de bodem de "White House Ruins" te bezichtigen. Helaas van enige afstand.



Aan het eind van de dag zijn we naar ons overnachtingsadres in de stad Grants ( in de staat New Mexico ) doorgereden. Omdat we vrij laat waren hebben we stuk afgesneden over een onverharde weg en hadden we voor het eerst echt profijt van onze vierwielaandrijving.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi pap en mam,

Prachtige foto's!! Lees jullie mail trouwens ook even, want er spelen wat belangrijke zaken momenteel in Nederland. Veel plezier nog!

Groetjes, Mara